Sidro
FORUM JE ZATVORENOG TIPA

Join the forum, it's quick and easy

Sidro
FORUM JE ZATVORENOG TIPA
Sidro
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

MASONERIJA

Ići dole

MASONERIJA Empty MASONERIJA

Počalji od Admin Pet Jul 17, 2015 12:32 pm

ŠTA JE TO MASONERIJA?


U v o d

Toliko često upotrebljavana reč, sa toliko mnogo različitih značenja i tumačenja, reč koja se sa strahom izgovara. Ko su masoni? Ko im pripada? Koji su im i kakvi su ciljevi? Teško da iko od nas može da da pun odgovor na ova pitanja sem zapavo samih masona ili tačnije samog vrha iluminata, tj. iluminizovane masonerije.

Malo je izvorne građe o delovanju masona u svetu. Pa i ono što dopre do javnosti sve je u šiframa. Čini se da su oni 'svetska društvena elita' koja usmerava društvene procese i stvara istoriju. Ali da li je baš tako?

Počnimo definicijom iz Enciklopedije živih religija gde stoji: Masonstvo je »zajednički naziv za tajna bratstva i srodne zajednice koji potiču od srednjovekovnih zidarskih esnafa« (zato su masoni slobodni zidari).

Koliko su površna znanja o ovome ilustruje i objašnjenje pojma mason iz BIGZ-ove Popularne enciklopedije iz 1976. godine: »Slobodni zidar, pripadnik tajnog, religiozno-mističnog, etičkog pokreta nastalog u XVIII veku s reakcionarnim ciljevima; organizovani su u lože u kojima se prijem vrši uz odgovarajući ceremonijal. Prva 'velika loža' stvorena je 1717 u Engleskoj; pre rata i u nas«.

Činjenica je da nemamo pouzdanih podataka o postojanju i delovanju masona pre XVII veka iako postoje tvrdnje da je to organizacija – možda ne baš sa takvim imenom – ali starija i od Hrista – primena ezoteričnih kabalističnih učenja u političkoj praksi.Inače, sami masonski pisci dele svoju istoriju na dva dela:

kada su se u lože primali samo radnici zidari i
kada su većinu posvećenika činili simbolički graditelji - graditelji svetske harmonije i nauke.
Odnos prema Bogu je kod masona odnos prema Velikom arhitekti, Tvorcu, ali bezličnom i nepripadajućem bilo kojoj religiji, jer sve poznate religije treba skloniti sa scene i postaviti novo verovanje u novog predvodnika.

Da bi se bolje razumeli masoni treba se osvrnutu na njihov ustav - 'Andersonovu konstituciju' iz 1723.godine. Tu između ostalog stoji da je prvi mason bio sam Adam - a setimo se kako je i zbog koga ovaj napustio raj, da ga je Lucifer iz svojih pobuda na to naveo. Adam je svoje utiske iz raja preneo svojim sinovima, a oni dalje prenose s kolena na koleno. Masoni su po tom tumačenju bili i Mojsije, David, Noje, Solomon, kineski car Fo Hi, Aleksandar Makednoski, Isus Hrist, Ričard Lavlje Srce, itd.

Prema ovom ustavu - ('Andersonovu konstitucija') jedan od ključnih momenata je gradnja Solomonovog hrama u čast jevrejskog boga Jahve-a.

Solomon - jevrejski kralj oko 960-935.pre n.e. sin kralja Davida. Zemlji osigurao relativan mir, obogatio je velelepnim građevinama (Solomonov hram - dvor) i uveo orijentalnu kulturu; da bi podmirio troškove oko zidanja, uveo je nove poreze. U mnogim istočnjačkim legendama čuven po mudrosti, što je u predanju uveličano. Oko njegovog imena stvorene su mnoge legende, a pripisuje mu se i veći broj pesničkih dela kao Pesma nad pesmama, Propovednik, Izreke, Psalmi, od kojih su neke nastale posle njegove smrti, pa nije mogao biti njihov autor. Solomonova presuda, oštroumna i pravedna presuda; u predanju je sačuvano više takvih presuda, npr.spor dveju majki oko deteta, dveju žena oko čoveka, itd.

"Hram je građen od kamena obrađivanog već u samom kamenolomu, da se to ne bi čulo u toku gradnje u samom hramu i remetilo majstore zidare. Na čelu majstora bio je Hiram Abif. Inače, svi su bili podeljeni u trojke: učenici, šegrti i majstori. Međusobno je postojala hijererhija, a Hiram Abif je vodio posao, usput ih obasipajući mudrostima. Majstori su shodno pravilima, razgovarali uz pomoć lozinki koje im je Abif otkrivao. Jednoga dana trojica majstorskih pomoćnika hteli su preko reda, pre nego što postanu majstori, da saznaju majstorske lozinke. Organizuju zaveru, te u jednoj kući hvataju glavnog majstora i teraju ga da im otkrije lozinke. On to naravno, odbija i oni ga ubiju. Jedan ga udara uglomerom (metalnim), drugi lenjirom, (takođe matalnim), a treći mistrijom. Međutim, tajnu nisu saznali. Hiram Abif sahranjen je ispod bagrema (tako da niko ne sazna). Ali devet velikih majstora posle nekoliko dana pronađu leš svog poslovođe i jedan reče kada vide prizor: 'Meso se odvaja od kostiju', a drugi: 'Bagrem zna tajnu'. To postadoše simboločko mistične reči masona uopšte, a uglomer,lenjir, šestar i trougao postadoše masonske relikvije. U svakom slučaju, tajne lozinke bile su sačuvane i prenošene dalje kroz istoriju sa kolena na koleno, shodno stepenu majstora. Od tada obrada kamena simboliše obradu pojedinca, čoveka, a izgradnja Solomonovog hrama simbolizuje izgradnju svetske harmonije". (prema knjizi 'Verske sekte' Zorana Lukovića).

Ali zadržimo se sada na onome što je manje više poznato: U XVII i XVIII veku, nastalim esnafima su se pridružili i oni koji nisu bili zidari po zanatu, već ih je zanimala spekulativna strana bratstva, tj. učenja na kojima su se zasnivali impresivni rituali esnafa. Ovaj pokret je osnažen osnivanjem Engleske velike lože 1717. U XVII veku masonske lože su postale popularne u redovima tzv slobodnih mislilaca, deista i političkih progresista, što je doprinelo širenju odgovarajućih ideja... Rituali su oblikovani pod uticajem simbola srednjovekovnog i renesanskog okultizma... Po pravilu masoni su takođe i pripadali raznim sektama i pravcima i to je spojivo, čak do te tačke da je masonerija pod svoje okrilje uzela i mnoge od ovih pokreta.

Krajem XIX veka i početkom XX veka masonerija preuzima u sebe i više drugih harizmatski jakih i dobro organizovanih grupacija koje uključuje u svoje piramidalno ustrojstvo. Tako masoni prisvajaju i Iluminate, pripadnike OTO i Teozofe i Antropozofe.

Rozenkrojceri - vladaoci vrhovne istine - vremenom će, kao kasnije i Iluminati, polako ulaziti u piramidalnu strukturu masona, što ih jedno vreme funkcionalno osnažuje, ali potom sve više izaziva kontraefekat, jer brzo bivaju prosto progutani od masona.

Sedamdesetih godina XX veka bilo je oko šest miliona masona širom sveta, od toga četri miliona u sjedinjenim Američkim Državama, a jedan milion u Velikoj Britaniji, što nedvosmisleno pokazuje da im je uporište baš u Engleskoj, jer ni jedna druga zemlja nema procentualno taj broj masona.

U naše vreme nema uglednijeg čoveka na zapadu, a da nije mason, što stvara uverenje da iza svega što se događa stoje »slobodni zidari«.

Masonima je pripadao i jedan od napoznatijih Engleza XX veka, bivši premijer Vinston Čerčil. Bio je od 1901. godine član Studholm lože. Dramski pisac Oskar Vajld je pripadao Apolo loži.

Ne može se prenebregnuti tvrdnja da su masoni tesno povezani i sa satanizmom (oko Lucifera u vrhu piramide na pečatu SAD).

Kada je reč o odnosu masonerije i satanizma može se slobodno govoriti o entitetima koji su samo pravno-formalno posebni. Masonerija je intelektualni, misleći, kreativni deo, a satanističke sekte delatni, praktični, trgovački deo jedinstvenog organizma.

Mr. Ranko Mandić u knjizi »Kanibal u Srpskoj kući« kaže: »Delatnost masonerije i satanista bila je sinhronizovana kroz epohe, a kako i ne bi kad im je sve zajedničko: Mržnja prema Bogočoveku Hristu i svemu što je Hrišćansko, ciljevi, metode i sredstva realizacije ciljeva, kultovi, ikonografija, rituali, amblemi, kreatori, vođe i izvršioci, itd. Istorija masonerije i satanizma nepogrešivo svedoči o njihovom zajedništvu. Evo jednog primera tog zajedništva. U Francuskoj u XVIII veku osnovana je masonska tvorevina: Red Izabranog Sveštenstva. Njegovi članovi bave se prizivanjem duhova, belom magijom, teurgijom. Njihov rad može se pratiti u Francuskoj do danas.
Admin
Admin
Admin

Broj poruka : 89
Datum upisa : 17.09.2013

https://sidro.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

MASONERIJA Empty Re: MASONERIJA

Počalji od Admin Pet Jul 17, 2015 1:36 pm

Šta znači biti Mason?


Mason (ili Slobodni zidar) pripadnik je bratstva poznatog kao Masonstvo (ili Slobodno zidarstvo). Bratstvo predstavlja skupinu muškaraca (baš kao što sestrinstvo predstavlja grupu žena) koji su se udružili zato što:

Postoji nešto što oni žele da učine u svetu
Postoji nešto što oni žele da učine "u sebi samima"
Uživaju u društvu onih osoba koje vole i poštuju.

Šta je Masonstvo?

Masonstvo (ili Slobodno Zidarstvo) jeste najstarije bratstvo na svetu. Niko ne zna koliko je ono tacno staro, jer su njegovi istinski poceci izgubljeni u vremenu. Verovatno da je nastalo od gildi (zanatskih udruženja) kamenorezaca koji su u Srednjem veku gradili zamkove i katedrale. Moguce da su na njih uticali vitezovi Templari, skupina hrišcanskih ratnika-monaha koja je nastala 1118. godine da bi štitila hodocasnike na njihovom putu kroz Svetu zemlju.
Masonstvo je postala formalna organizacija 1717. godine, kada je formirana prva Velika loža. Velika loža predstavlja administrativno telo koje upravlja Masonstvom na odredjenom geografskom podrucju. Velika loža na podrucju Srbije i Crne Gore se zove Regularna Velika Loža "Jugoslavija".

Lokalna organizacija Masona se zove loža. Lože postoje u mnogim gradovima, a u velikim gradovima obiČno ih ima više.


Šta je loža?

ReČ "loža" (engleski lodge) oznaČava grupu Masona koji se sastaju u nekom zdanjui sobi, kao i zgradu u kojoj se srecu. Masonske gradjevine se takodje ponekad nazivaju "hramovi" pošto mnogi od onih simbola pomocu kojih se Masoni poducavaju poticu od gradnje Hrama kralja Solomona u Svetoj zemlji. Termin "loža" potice od zdanja koja su kamenorezci pravili pored katedrala za vreme njihove izgradnje. Zimi, kada bi se gradnja morala obustavljati, oni su živeli u ovim ložama i obradjivali kamen za gradnju.
U loži postoje oficiri, od kojih je najvažniji Uvaženi Starešina koji sedi na Istoku. "Uvaženi" je izraz kojim se izražava poštovanje. On se naziva Starešinom što predstavlja neku vrstu arhaizma. U drugim, kasnije nastalim organizacijama, jednostavno bismo ga zvali "predsednikom". Prvi i Drugi Nadzornik su prvi i drugi potpredsednici.

U svakoj loži postoji oltar na kojem se nalazi "Knjiga Svetog zakona". U evropskim zemljama, kao i SAD i Kanadi, to je skoro uvek Biblija.

Šta se dešava u loži?

Ovo je dobar cas da ponovimo ono što smo reklo objašnjavajuci zašto ljudi postaju Masoni:
Postoji nešto što oni žele da ucine u svetu
Postoji nešto što oni žele da ucine "u sebi samima"
Uživaju u društvu onih osoba koje vole i poštuju.
Loža je središte ovakvih delatnosti.
Masonstvo cini nešto u svetu

Masonstvo uci da je svaki pojedinac dužan da stanje u svetu ucini boljim. Vecina ne spada u one koji ce pronaci lek za rak, niti iskoreniti siromaštvo, ili pomoci da se ostvari mir u svetu, ali svaki muškarac, žena i dete mogu uciniti nešto da drugima pomognu i da stvari ucine malo boljim. Masonstvo se najozbiljnije trudi da pomogne ljudima. U Sjedinjenim državama, naprimer, svakodnevno se ulaže više od 1,4 miliona dolara, samo da bi se život ucinio malo lakšim. A najveci deo te pomoci ide onima koji nisu Masoni, kao što su bolnice za obogaljenu decu ili decu koja su žrtve opekotina, sirotišta i drugo.
Postoje i manje vidljivi oblici pomoci, kao što je pomoc udovicama da plate svoj racun za struju ili nabavka odece i obuce za decu bez roditelja. A postoji i mnogo toga što sami možete zamisliti. Ali bez obzira na velicinu poduhvata, Masoni se u svojim ložama trude da svet postane malo bolje mesto. Loža im pruža priliku da se medjusobno dogovore kako bi cinili što više dobra.

Masonstvo cini nešto "u samim" pojedinim Masonima

"Razvijaj se ili umri" jeste veliki zakon prirode. Vecina ljudi oseca potrebu da se, kao pojedinci, stalno razvijaju. Oni osecaju da nisu toliko casni ili toliko plemeniti ili toliko saosecajni ili toliko sposobni da vole ili toliko vredni poverenja ili tako dobro obavešteni - koliko bi trebalo da budu. Masonstvo stalno i uvek podseca svoje clanove na važnost ovih osobina i obrazovanja. Covek ima potrebu da se udruži sa drugim ljudima od poštenja i casti, koji veruju u stvari kao što su cast, saosecanje, ljubav, poverenje, znanje. Na izvestan nacin, Masonstvo je grupa za pomoc coveku koji se trudi da donosi ispravne odluke. Lakše je pridržavati se ovih vrlina kada znate da ih oni koji vas okružuju takodje smatraju važnim i da vam se nece smejati. To je glavni razlog što Masoni uživaju u uzajamnom druženju.

Masoni uživaju u uzajamnom druženju

Lepo je provoditi vreme sa ljudima kojima možete potpuno verovati, a vecina Masona upravo to nalazi u svojim ložama. Mada se mnogo vremena provedeno u ložama posvecuje delima milosrdja ili poukama o samousavršavanju, mnogo je posveceno i drugarstvu. Lože organizuju izlete, putovanja i mnoga druga dogadjanja za citavu porodicu. Jednostavno receno, loža je mesto da se tu provede vreme sa prijateljima.
Za same clanove postoje dva osnovna oblika sastajanja. Prvi je nešto što bismo mogli nazvati poslovnim sastankom. Za otvaranje i zatvaranje skupa, postoji ritual cija je svrha da nas podseti na one vrline za koje se ocekuje da ih se pridržavamo. Potom se citaju zapisnici; glasa se o prijemu (molbama ljudi koji žele da se pridruže bratstvu); planiraju se dobrotvorne delatnosti i druge aktivnosti lože; razmenjuju obaveštenja o clanovima (koji se nazivaju "Bracom" u vecini bratstava) koja su bolesna ili im je potrebna neka druga pomoc. Drugi oblik sastajanja je kada neko pristupa bratstvu - i onaj kada se dodeljuju "stepeni".

Šta je to stepen?

Stepen predstavlja položaj ili nivo clanstva. Propisan je poseban ritual kojim clan dobija svoj položaj u clanstvu. Postoje tri, zvana Ucenik, Pomocnik i Majstor Mason. Kao što možete primetiti, ova imena su prostekla iz starih zanatlijskih cehova. Kada bi u Srednjem veku neko poceo da uci zanat, recimo zlatarski ili drvodeljski, prvo bi bio ucenik. Kao ucenik, bio je poducavan alatima i osnovama zanata. Kada bi dokazao svoju veštinu postajao bi Pomocnik, a pošto bi iskazao izuzetnu sposobnost postajao bi Majstor zanata.
Stepeni su neka vrsta pozorišne predstave u kojoj ucestvuje kandidat. U svakom stepenu se koriste simboli za poducavanje, kao što se to cinilo u predstavama Srednjeg veka i kao što se to cini u mnogim pozorišnim predstavama danas. (O simbolima cemo govoriti malo kasnije.)

Masonski stepeni poucavaju velikim životnim lekcijama - važnosti casti i cvrstine karaktera, o tome da treba biti osoba u koju se drugi ljudi mogu pouzdati, o tome da svako poseduje svoju duhovnu prirodu onako kao što poseduje fizicku ili animalnu, o važnosti samokonotrole, o znanju da se voli i bude voljen, o znanju da se cuva tajna o onome što su vam drugi ispricali tako da vam se oni mogu "otvoriti" bez straha.


Zašto je Masonstvo tako "tajanstveno"?

Ono ustvari uopšte nije "tajanstveno" iako katkad uživa takvu reputaciju. sasvim je sigurno da Masoni ne prave neku tajnu od toga da su pripadnici bratstva. Nosimo prstenje, dugmad za košulje i kravate sa masonskim znacima kao što su ugaonik i šestar, najpoznatiji masonski znaci koji, posebno, podsecaju na davne pocetke bratstva u kamenorezackom zanatu. Masonske zgrade su, obicno, sasvim jasno oznacene i cesto im se adrese mogu naci u telefonskom imeniku. Aktivnosti lože nisu tajna, narocito ne u manjim gradovima, a mnoge lože imaju i svoje publikacije, kao i posebne adrese na Internetu, dostupne svima. Ali postoje neke masonske tajne i možemo ih podeliti u dve kategorije.
Prva je nacin na koji se covek može identifikovati kao Mason - hvatovi i lozinke. Razlozi zašto ovo cuvamo za sebe su ocigledni. Poznati su mnogi beskrupulozni pojedinci koji su pokušali da se predstave kao Masoni u nameri da dobiju pomoc pod lažnim izgovorom.

Drugu kategoriju je teže objasniti, jer je to ono što Masoni uobicajeno podrazumevaju kada govore o "masonskim tajnama". To su tajne zato što se o njima bukvalno ne može govoriti, ne mogu se iskazivati recima. One izražavaju onu promenu koja se u coveku zbiva kada uistinu prihvati odgovornost za sopstveni život i, u isto vreme, istinski odluci da je prava sreca u pomaganju drugima.

To je divno osecanje, ali jeste nešto što ne možete jednostavno objasniti drugome. I to je razlog zašto pokatkad kažemo da se masonske tajne ne smeju (ili pre "ne bi trebalo") izricati. Pokušajte nekome tacno objasniti šta osecate kada promatrate divni zalazak Sunca, ili kada slušate muziku, recimo nacionalnu himnu, koja razbudjuje stare uspomene i razumecete šta želimo reci.

U svetu su postojala mnoga tajna društva a narocito su bila u modi krajem XIX i pocetkom XX stoleca. Bilo ih je bukvalno na stotine i mnogi ljudi su pripadali ne samo jednom od njih. Mnoga su bila uoblicena po ugledu na Masonstvo, i mnogo su polagala do svojih "tajni". Slobodno zidarstvo je medju njima uživalo veliki ugled. Ali ako je Masonstvo tajno društvo, onda ono predstavlja najgore cuvanu tajnu na svetu.


Da li je Masonstvo religija?

Odgovor na ovo pitanje je jednostavan. Ne.
Mi koristimo ritual pri našim okupljanjima i pošto uvek postoji oltar ili sto na kojem je Knjiga Svetog zakona otvorena dok se sastaje loža, neki ljudi su pobrkali Masonstvo sa religijom, ali ono to nije. To ne znaci da religija ne igra važnu ulogu u Maosntvu - ona igra izuzetno važnu ulogu. Osoba koja želi da postane Mason mora verovati u Boga. Nijedan ateista ne može postati Mason. Sastanci se otvaraju molitvom, a Mason se poducava da se, pre nego što zapocne ikakav važan poduhvat, pomoli za božanski savet i vodjstvo. Ali to još uvek ne cini Masonstvo "religijom".

Ponekad ljudi brkaju Masonstvo sa religijom zato što neke masonske gradjevine nazivamo "hramovima". Ali to cinimo u onom istom smislu u kojem se zdanja u kojima se nalaze sudovi ili fakulteti nazivaju "hramovima pravde" ili "hramovima obrazovanja". Masonstvo kao ni sudstvo ili obrazovanje nisu religije samo zato što se njihovi pripadnici okupljaju u "hramovima".

Onaj koji veruje u vrednost obrazovanja može ga, na razne nacine, potpomagati. Može misliti da nijedan covek ili žena ne može bez obrazovanja biti potpuna ni celovita licnost niti da potpuno iskoristi sve svoje mogucnosti. Može ohrabrivati studente da ostanu na studijama i pomagati obrazovne ustanove.

Ali postoji nešto što takva osoba nece ciniti. Nece poducavati. Nece poducavati druge u koju školu da idu. Nece im govoriti šta bi morali da studiraju ili koju temu moraju da obrade za diplomski.

Masoni shvataju važnost religije u mnogo cemu na slican nacin. Masonstvo podstice svakog Masona da bude aktivan u onoj religiji i crkvi koju je sam odabrao. Masonstvo poducava da je bez religije covek sam i izgubljen i da bez religije nikada nece ostvariti svoje pune mogucnosti.

Ali Slobodno zidarstvo ne poducava ljude kojoj religiji treba da pripadaju niti nacinu na koji ce je poštovati. Ovo je pitanje pojedinca i Boga. On to mora rešavati na mestu na kojem odaje poštovanje Bogu, ne u svom bratstvu. A Masonstvo je bratstvo, nije religija.Šta je masonska Biblija?

Biblija je vrlo popularan dar medju Masonima i cesto se poklanja Masonu kada stupi u ložu ili u nekim drugim posebnim prilikama. Masonska Biblija je knjiga koja se nimalo ne razlikuje od Biblije, sa posebnom stranom na pocetku na kojoj je zapisano ime osobe koja je dobija i prilika u kojoj je darovana. Ponekad postoji poseban indeks koji pokazuje gde se mogu pronaci oni delovi Biblije koji se citiraju u masonskom ritualu.
Ako Masonstvo nije religija, zašto koristi ritual?

Mnogi od nas odmah pomisle na religiju kada god pomisle na ritual, ali ritual se koristi na svakom životnom podrucju. On je u tolikoj meri deo nas da ga jednostavno ne primecujemo. Ritual jednostavno znaci da se neke stvari svaki put rade na manje više isti nacin.
Skoro sve školske priredbe, naprimer, pocinju na isti nacin, tako što se upravnik škole ili neka druga važna licnost obrati okupljenima i zamoli ih za pažnju. Potom hor peva pesme. To je ritual.

Skoro svi poslovni sastanci razlicitih vrsta pocinju citanjem zapisnika sa prethodnog sastanka, prvo se bave starim poslovima, potom prelaze na nove. To je ritual. Postoje i pisana uputstva kako se uspešno vodi poslovni sastanak. I to je knjiga rituala koja se koristi u svakodnevnom životu.

Postoje društveni rituali koji nam govore kako da se susrecemo sa drugima (stiskamo ruke), kako se vodi razgovor (cekamo da neko završi pa tek onda mi govorimo), kako da kupimo karte za koncert (prvo cekamo u redu i ne guramo se ispred onih koji su vec bili prvi). Bukvalno je na stotine slicnih primera i svi oni predstavljaju rituale.

Masonstvo upotrebljava ritual pošto je to delotvoran nacin da se poucavaju važne ideje - vrednosti o kojima smo ranije govorili. I on nas podseca na to gde smo, kao što ritual poslovnog sastanka podseca ljude gde su i šta se od njih ocekuje da cine.

Masonski ritual je vrlo bogat pošto je tako star. Razvijao se kroz stoleca da bi u sebi sadržavao divan jezik i ideje izražene kroz simbole. Ali nema niceg neobicnog u korišcenju rituala. Svi mi to cinimo svaki dan.


Zašto Masonstvo koristi simbole?

Svi svakodnevno koristimo simbole, upravo kao što koristimo rituale. Cinimo to da bismo brže komunicirali. Kada u saobracaju vidimo znak "stop" znamo šta on znaci i to mnogo brže nego što cemo procitati samu rec "stop". Krug i crta znace "ne cini to" ili "to nije dozvoljeno". U stvari, upotreba simbola predstavlja verovatno najstariji nacin komunikacije i nastariji nacin poducavanja.
Masonstvo simbole koristi iz istog razloga. Neki položaj "ugaonika i šestara" predstavlja najviše korišcen i najpoznatiji simbol Masonstva. Na izvestan nacin, ovaj simbol je vrsta zaštitnog znaka bratstva, kao što je to "zlatni luk" za Mek Donaldsove restorane. Kada na zgradi vidite ugaonik i šestar, znate da se tu okupljaju Masoni.

I, poput svakog simbola, on ima svoje znacenje.

Ugaonik simbolizuje stvari na zemlji i takodje simbolizuje cast, postojanost karaktera, istinoljubivost i druge nacine kojima bi trebalo da se odnosimo prema ovom svetu i ljudima na njemu. Šestar simbolizuje stvari duha, znacaj dobro vodjenog duhovnog života i, takodje, znacaj samokonotrole - držanja samog sebe u granicama. Slovo "G" predstavlja geometriju, nauku za koju su drevni verovali da najbolje otkriva slavu Boga i Njegovih dela na nebu, a takodje predstavlja i Gospoda, koji mora biti u središtu svih naših misli i napora.

Znacenje najveceg broja drugih masonskih simbola je takodje ocigledno. Na primer, cekic nas poducava znacaju samokontrole i samodiscipline. Pešcani sat nas uci da vreme stalno prolazi i da ne bismo smeli odlagati važne odluke.


Znaci, Masonstvo je obrazovanje?

Da. Na istinski nacin, obrazovanje je u središtu masonstva. Njegov znacaj isticemo vec dugo. Još u Srednjem veku, škole su se održavale u ložama kamenorezaca. Morate mnogo znati da biste sagradili katedralu - geometriju, gradjevinsko inženjerstvo, kao i matematiku, samo da biste gradnju poceli. A ovo obrazovanje nije bilo lako dostupno. Sve postojece škole i ucilišta su ljude spremale za karijeru u crkvi, ili za prava i medicinu. Kamenoresci nisu poticali iz aristokratije. Zato su morali da u ložama nauce neophodne veštine i znanja. Odatle potice privrženost Slobodnog zidarstva obrazovanju.
Ona se nastavila do danas. Ne treba zaboraviti da je jedan od prvih ljudi koji su kod nas insistirali na znacaju obrazovanja za citav narod bio Dositej Obradovic, pripadnik slobodnog zidarstva. Širom sveta, Masoni danas pomažu obrazovne ustanove, akcije za opismenjavanje i cine sve što mogu da svaka osoba, bila odrasla ili dete, stekne najbolje moguce obrazovanje.

A Masonstvo potpomaže stalno obrazovanje i intelektualno napredovanje svojih clanova insistirajuci da što se više uci o raznim svarima pomaže onima koji žele da ostanu mentalno zdravi i mladi.


Šta Masonstvo uci?

Masonstvo nas uci nekim važnim principima. Nema niceg iznenadjujuceg na tom spisku. Masonstvo uci:
Pošto je Bog Tvorac, svi ljudi i žene su Božija deca. Zato su svi ljudi i žene braca i sestre, dostojni poštovanja cije se mišljenje mora uvažavati i mora se voditi racuna o njihovim osecanjima.

Svaki pojedinac mora preuzeti odgovornost za svoj sopstveni život i dela. Ni bogatstvo ni siromaštvo, ni obrazovanje ni neznanje, ni zdravlje ni bolest, nikoga ne mogu osloboditi obaveze da cini ono najbolje što on ili ona mogu uciniti s obzirom na okolnosti.

Niko nema pravo da govori nekome drugom u šta ona ili on moraju verovati ili misliti. Svaki muškarac i žena imaju potpuno pravo na intelektualnu, duhovnu, ekonomsku i politicku slobodu. Ovo pravo nam je dodelio Bog, ne covek. Sve tiranije, u ma kakvom obliku se javile, su nezakonite.

Svaki pojedinac mora uciti i primenjivati samokontrolu. Svaki pojedinac mora obezbediti da njegova duhovna priroda nadvlada animalnu. Na drugi nacin, mogli bismo reci da cak i ako smo u iskušenju da pobesnimo, ne smemo biti nasilni. Cak i ako smo u iskušenju da budemo sebicni, moramo biti darežljivi. Cak i ako smo u iskušenju da nekome "otpišemo" moramo pamtiti da je on ili ona ljudsko bice i da zaslužuje naše poštovanje. Cak i ako nas mrze, moramo uzvracati ljubavlju ili, u najmanju ruku, ne smemo uzvracati mržnom. To nije lako!

Vera mora biti u središtu naših života. Tu veru pronalazimo u domovima našeg bogosluženja, ne u Slobodnom zidarstvu, ali Masonstvo neprestano poducava da je pojedinceva vera. bez obzira kojoj pripada, središte ispravnog života.

Svaki pojedinac je dužan da bude dobar gradjanin, poslušan zakonu. To ne znaci da mi ne pokušavamo da izmenimo stvari, ali do promena mora doci legalnim putem.

Važno je delati da bi se ovaj svet ucinio boljim za sve koji žive u njemu. Masonstvo poducava da je važno ciniti dobro, ne zato što to osigurava pojedincev odlazak na nebo - tim pitanjem se bavi religija, ne bratstvo - vec zato što je naša dužnost prema drugim muškarcima i ženama da ucinimo njihov život onoliko ispunjenim koliko može biti.

Cast i postojanost karaktera su od suštinskog znacaja za život. Život bez casti i karaktera je i bez znacenja.


Koji su uslovi potrebni da bi se postao clan?

Osoba koja želi da se pridruži Masonstvu mora biti muškarac (to je bratstvo) zdrav telom i duhom, koja veruje u Boga, da je dosegla onaj broj godina koji je propisalo Masonstvo u njegovoj zemlji i da je osoba od ugleda. (treba razumeti da zahtev "zdrav telom i duhom" - koji potice od kamenorezaca Srednjeg veka - ne znaci da fizicki hendikepirane osobe ne mogu postati Masoni; mnogi jesu).
Ovo su samo "formalni" zahtevi. Ali postoje i drugi, ne tako formalni. On mora biti srpeman da pomaže ostalima. Mora verovati da u životu postoje i važnije stvari nego što su novac i zadovoljstvo. I mora želeti da se razvija i napreduje kao ljudsko bice.Kako se postaje Mason?

Može zvucati iznenadjujuce kada se kaže da se niko ne pita da li želi da postane Mason. Ljudi cak mogu pomisliti da ih Masoni u njihovom gradu ne smatraju "dovoljno dobrim" da im se pridruže. ali to se ne cini na taj nacin. Stotinama godina Masonima je zabranjeno da pitaju druge da li žele da se pridruže clanstvu. Mi možemo sa prijateljima pricati o Masonstvu. Možemo im pricati šta Masonstvo jeste. Možemo im reci zašto smo se mi pridružili. Ali ih ne smemo pitati, a pogotovo nagovarati, da se oni pridruže.
Za to postoje valjani razlozi. Nije stvar u tome da se trudimo da budemo ekskluzivni. Ali postati Mason je ozbiljna stvar. Postati Mason znaci odluciti se da se stalno živi poštujuci odredjena nacela. nabrojali smo neka od njih - živeti casno i valjano, gajiti medjusobno poverenje, biti spreman da se sa drugima deli i brinuti se o drugima, i cvrsto verovati u Boga. Nikoga ne možemo nagovarati na takvu odluku.

Zato, kada covek odluci da želi da postane Mason, on traži od Masona neku vrstu molbe. Popunjava je i daje je Masonu a on je odnosi lokalnoj loži. Starešina lože odredjuje komitet koji posecuje toga coveka i njegovu porodicu, prica njemu i porodici o Masonstvu, i odgovara na njhova pitanja. Komitet podnosi izveštaj loži i onda loža glasa o molbi. Ako je glasanje pozitivno - a obicno jeste - loža obaveštava coveka o datumu kada ce biti prijem. Kada covek prodje kroz sva tri stepena, postaje Majstor Mason i punopravni clan brastva.


Prema tome, šta znaci biti Mason?

Mason je covek koji se odlucio da se oseca dobro u donosu prema samom sebi i drugima. Brine se o prošlosti kao i buducnosti i cini što može, i sam i sa drugima, da ucini da buducnost bude dobro mesto za svakoga.
Ljudi su generacijama odgovarali na pitanje "šta znaci biti Mason" Evo jednog od najlepših odgovora zapisanih prvom polovinom našeg stoleca:

Kada je covek Mason?

Kada može posmatrati reku, brda i daleke vidike sa dubokim osecanjem sopstvene malenkosti u velikom poretku stvari, a opet imati veru, nadu i hrabrost - izvore svake vrline.

Kada zna da je u dubini svoga srca svaki covek tako plemenit, tako zao, tako božanski, tako djavolski i tako usamljen kao i on sam, i kada traga da upozna, da oprositi i da voli svakog svog ljudskog sabrata.

Kada zna kako da saoseca sa ljudima u njihovim jadima i, šta više, cak i u njihovim gresima - znajuci da svaki covek vodi tešku bitku sa mnogim izazovima.

Kada nauci da stvara prijatelje i da ih cuva, a iznad svega da bude prijatelj sam sa sobom.

Kada voli cvece, kada ptice ume da lovi bez puške, i oset i treptaj davno zaboravljene radosti kada cuje smeh male dece.

Kada se može osetiti srecnim i uzvišenog duha pred sitnim kinjenjima života.

Kada ga zvezdama ovencano drvo i bljesak Sunca na vodi prožmu kao pomisao nekog veoma voljenog i davno nestalog.

Kada nijedan glas nevolje ne dopre do njegovog sluha bez odziva i kada mu se nijedna ruka ne pruži tražeci pomoc bez njegovog odgovora.

Kada pronadje dobro u svakoj veri koja omogucuje coveku da postane svestan božanskog i da uvidi velicanstveni smisao života, bez obzira kakvo je ime te vere.

Kada može pogledati u blato kraj druma i videti nešto osim mulja, i kada na licu najnesrecnijeg smrtnog sabrata može videti nešto osim greha.

Kada zna kako da se moli, kako da voli, kako da se nada.

Kada veruje u sebe, u svoga sabrata i u svoga Boga; u ruci mac protiv zla, u srcu zvuk pesme - srecan što živi, ali bez straha da umre!

Takav covek je dopro do jedine stvarne tajne Masonstva one koju ona želi da daruje citavom svetu.Admin
Admin
Admin

Broj poruka : 89
Datum upisa : 17.09.2013

https://sidro.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu